½ l vývaru z bílých kostí nebo hovězího vývaru
2 cibule, drobně nakrájet
1 stroužek česneku, drobně nakrájet
30 g hladké mouky, krátce opražit
20 g másla
20 g másla
4 zrnka celého pepře
½ lžičky drceného kmínu
200 g čerstvých hub, nakrájet na silnější plátky
10 g sušených hub, namočit
½ lžíce drobně krájené zelené petržele
pepř
sůl
V kastrolu rozehřát 20 g másla, přidat 1 nakrájenou cibuli, smažit, až začne žloutnout, přidat mouku, zředit vývarem, přidat celý pepř, vařit 30 minut.
V dalším kastrolu rozpustit 20 g másla, osmažit 1 nakrájenou cibuli, přidat česnek, přidat čerstvé houby, kmín, dusit 10 minut.
Do zředěné jíšky vložit sušené houby, dušené houby, vařit 15 minut, podle potřeby ředit vývarem.
Přidat zelenou petržel, dochutit pepřem, solí.
K vařeným hovězím masům, ke smaženým a grilovaným hovězím a vepřovým masům.