- ½ l demi glacé
- 1 cibule, drobně nakrájet
- 3 stroužky česneku, drobně nakrájet
- 1 dcl smetany
- ½ lžíce másla
- 4 zrnka pepře
- pepř
- sůl
1. V kastrolu rozpustit máslo, přidat cibuli, smažit, až zesklovatí.
2. Přidat česnek, když zavoní, přidat demiglace, pepř, vařit 10 minut, přecedit.
3. Zředit hovězím vývarem na požadovanou hustotu
4. Vmíchat smetanu, provařit, ochutit pepřem a solí.
K vařeným masům.
Demi glacé [demiglas]
- 1 kg telecí kosti, nadrobno nasekat
- 1 kg hovězí kosti, nadrobno nasekat
- 1 kg telecí nožičky, nadrobno nasekat
- 0,5 masové odřezky, nadrobno nasekat
- 100 g sádla
- 120 g kořenová zelenina, nakrájet
- 60 g cibule, nakrájet
- 3 l telecího vývaru
- 6 zrnek pepře
- 3 zrnka nového koření
- ½ lžičky tymiánu
- 2 bobkové listy
- sůl
1. Kosti, masové odřezky osmahnout v kastrole dohněda na tuku, přidat zeleninu, cibuli a koření.
2. Dusit, až se na dně usadí hnědá vydušenina, zalít vývarem a vařit pomalým varem 6 hodin.
3. Druhý den odstranit tuk a vařit až 6 hodin do zhoustnutí.
4. Přecedit hustým cedníkem a nechat vychladnout.