1 slepice, vykostit, rozdělit na logické díly
vývar na podlití
50 g špeku, drobně nakrájet
3 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
1 lžíce sádla
2 lžičky mleté papriky
1 cibule, drobně nakrájet
1 lžíce hladké mouky
2 dcl kysané smetany
pepř
sůl
V hrnci přivést k varu osolenou vodu, vložit slepici, vařit 20 minut.
Slepici vykostit, rozdělit na díly.
V kastrolu rozehřát sádlo, přidat špek, díly slepice, smažit 4 minuty z každé strany, maso vyjmout, dát na talíř.
Do kastrolu přidat cibuli, smažit 2 minuty, přidat mouku, míchat 1 minutu, přidat papriku, rajčata, zředit vývarem, promíchat.
Přidat porce masa i se šťávou, kterou pustilo, dusit, až je maso měkké, případně podlévat vývarem.
Sundat kastrol z plotny, maso vyndat na talíř, do hrnce přidat smetanu, promíchat, dochutit pepřem, solí, vrátit maso.
Příloha: kynutý knedlík, houskové knedlíčky, rýže.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.