• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

BOLOŇSKÁ OMÁČKA

0,5 kg mletého hovězího
0,5 kg mletého vepřového
1 lžíce másla
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce sádla
0,3 kg kuřecích jater, nakrájet na kousky
2 cibule, drobně nakrájet
4 stroužky česneku, rozmačkat
150 g anglické slaniny, drobně nakrájet
2 konzervy rajčat, rozmačkat
300 g rajského protlaku
0,4 l červeného vína
30 g čerstvé bazalky, drobně nakrájet
½ muškátového oříšku, nastrouhat
hovězí vývar na ředění
½ lžičky cukru
pepř
sůl

Na pánev dát 1 lžíci másla, cibuli, 5 minut smažit, míchat, přidat česnek, smažit 2 minuty, míchat.
Přidat anglickou slaninu, 2 lžíce olivového oleje smažit 2 minuty.
Obsah pánve přendat do většího kastrolu.
Na pánev dát sádlo, přidat hovězí, prudce osmažit, až zhnědne, přendat do kastrolu.
Na pánev přidat vepřové, prudce osmažit, až zhnědne, přendat do kastrolu.
Na pánev přidat játra, prudce osmažit, až zhnědne, přendat do kastrolu.
Kastrol dát na plotnu a obsah smažit, míchat, přidat červené víno, dusit, zredukovat.
Přidat vývar, rajčata, protlak, cukr, muškátový oříšek, pepř, sůl, pomalu dusit 2 hodiny.
Přidat bazalku.
Přidávat vývar jen v případě, že tekutina se příliš odpařuje a obsah kastrolu se přichycuje na dno.

Prezentace: do středu talíře položit těstoviny (zpravidla špagety), přelít boloňskou omáčkou, posypat parmezánem.
Víno: Cabernet Sauvignon.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme