1,5 kg jehněčí plece
1 lžíce sádla
6 dcl drůbežího vývaru
4 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
1 mrkev, nakrájet na kolečka
2 cibule, nakrájet na silnější proužky
5 stroužků česneku
4 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
12 černých oliv, přepůlit
1 lžíce sardelové pasty
1 lžíce citrónové kůry
2 lžičky provensálského koření
½ lžičky tymiánu
½ lžičky chilli
pepř
sůl
Maso rozložit, z obou stran opepřit, osolit.
Maso z jedné strany potřít sardelovou pastou, posypat 1 lžičkou provensálského kořením, chilli, ½ citrónové kůry, maso pevně srolovat, upevnit provázkem.
V pekáči rozehřát sádlo, maso osmažit ze všech stran, maso vyndat, položit na talíř.
Přidat mrkev, smažit 3 minuty, míchat, přidat cibuli, smažit 4 minuty, přidat ½ citrónové kůry, 1 lžičku provensálského koření, tymián.
Přidat víno, zredukovat na ¼.
Přidat rajčata, olivy, vrátit maso i se šťávou, kterou pustilo.
Přidat vývar tak, aby maso bylo z ½ ponořené, přivést k varu, zakrýt, dát do trouby rozehřáté na 160°C, dusit 2,5 hodiny, občas podlít horkým vývarem.
Měkké maso vyndat, dát na talíř, přikrýt alobalem, nechat 10 minut.
Odstranit provázek, nakrájet na plátky
Příloha: vařená rýže.
Prezentace: do středu talíře položit dušenou zeleninu s omáčkou, na zeleninu položit plátek masa, rýži dát
Víno: Frankovka, pozdní sběr.