Flank je anglické označení pro spodní část hovězího boku, jeho třetiny u zadních nohou, česky bok bez kosti, slabina. Maso je tužší, proto je třeba ho marinovat. Důležité je nechat maso po grilování stát cca 7 minut. Maso se podává výhradně krájené na tenké plátky.
1 kg hovězího boku
4 dcl hovězího vývaru
Marináda
1 dcl červeného vína (Svatovavřinecké)
½ dcl sójové omáčky
2 lžíce směsi koření creole
2 rozmačkaného česneku
1 lžíce cukru
1 rajčatového protlaku
1 lžička pepře
Všechny suroviny dát do mísy, promíchat.
Maso obalit ve směsi koření creole.
Maso přidat do marinády a důkladně ho v marinádě obalit, dát do ledničky na 24 hodin. Občas v marinádě obracet.
Maso před grilováním nechat ležet mimo lednici alespoň 2 hodiny.
Marinádu slít do kastrolku, přidat vývar, provařit 15 minut.
Maso dát na rozehřátý gril, grilovat z každé strany 7 - 8 minut.
Maso položit na talíř, přikrýt alobalem, nechat stát 7 minut.
Maso nakrájet na tenké plátky. Šťávu, kterou pustilo, přidat k vařené marinádě.
Prezentace: plátky masa položit na talíř, přelít omáčkou.
Příloha: bílé pečivo.
Víno: Frankovka.
Směs koření creole
3 lžičky papriky
2 lžíce soli
2 lžíce česnekového prášku
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce černého pepře
1 lžíce cibulového prášku
1 lžíce bílého pepře
1 lžíce provensálského koření
1 lžíce sušeného tymiánu
Všechny suroviny vložit do misky a smíchat.