HŘEBÍNKY Z PLUNDROVÉHO TĚSTA
500 g polohrubé mouky
30 g droždí
50 g cukru
1 vanilkový cukr
¼ l mléka
3 žloutky
200 g másla
ztužený tuk na potření plechu
1 vejce, na potření
strouhaná kůra z ½ citrónu
špetka soli
Náplň
150 g vlašských, nebo jiných ořechů, nastrouhat
70 g cukru
1 vanilkový cukr
40 g dětských piškotů, rozmačkat
2 lžíce medu
1 dcl mléka
Do menšího kastrolu dát mléko, cukr, med, nastrouhané ořechy, promíchat, podusit do zhoustnutí, míchat.
Připravit kvásek: do mísy dát trochu mouky, trochu cukru, rozdrobené droždí, nepříliš teplé mléko, promíchat, zakrýt utěrkou, nechat 30 minut v teple vykynout.
Do další mísy dát 2/3 mouky, přidat, přidat cukr, vanilkový cukr, citrónovou kůru, žloutky sůl. Vypracovat vláčné těsto, mísu zakrýt utěrkou, dát na teplé místo na 40 minut kynout.
Zbylou mouku a máslo zpracovat na tukové těsto, udělat bochánek, dát do lednice ztuhnout.
Pomoučnit vál, na něm rozválet do čtverce vykynuté těsto.
Do středu rozváleného těsta položit bochánek tukového těsta.
Tukové těsto rozválet na čtverec jen o takové velikosti, aby bylo po přeložení přečnívajících stran kynutého těsta celé zakryté.
Složené těsto rozválet na pomoučněném vále do takové velikosti, aby šlo přeložit třikrát na šířku a pak třikrát na délku. Těsto dát na 10 minut do chladna, ne do ledničky.
Znovu těsto rozválet, třikrát přeložit na šířku a třikrát na délku, dát do chladna na 10 minut.
Proceduru ještě jednou zopakovat. Těsto dát do mísy, zakrýt utěrkou, nechat 30 minut.
Pak těsto definitivně rozválet.
Těsto nakrájet na obdélníky, naplnit náplní, podélné okraje potřít rozmíchaným vajíčkem a spojit.
Naplněné obdélníky položit švem dolů, ohnout do oblouku a vnější okraje promačkat, aby připomínaly hřebínek. Hotové hřebínky potřít rozšlehaným vajíčkem.
Plech potřít ztuženým tukem, naskládat koláčky, vložit do trouby rozehřáté na 190°C, po 2 minutách snížit teplotu na 170°C a péct, než povrch koláčků začne žloutnout.
Hřebínky sypat moučkovým cukrem.