(Možno přidávat nebo kombinovat masa kuřecí, husí, kachní. Tyto masa po obalení v creole osmažit zvlášť na olivovém oleji, dát stranou a pak vmíchat do hotové rýže. Klobásu dávat vždy. Rýže může být až 3 hrnky, pak ale více vývaru a více zeleniny. Rýži před vařením vždy důkladně propláchnout.)
- 12 středních krevet, očistit a nakrájet
- 1 lžíce creole
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla na smažení krevet
- 1 malá cibule, drobně nakrájet
- ½ zelené papriky, oloupat, drobně nakrájet
- ¼ hrnku drobně nakrájeného celeru
- 2 lžíce drobně nakrájeného česneku
- 3 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
- 2 stroužky česneku, drobně nakrájet
- 3 bobkové listy
- 1 lžička worcestrové omáčky
- 1 lžička chilli omáčky
- 3/4 hrnku rýže
- 3 hrnky kuřecího vývaru
- 150 g dunajské klobásy, nakrájet na tenké nudličky
- pepř
- sůl
1. V misce smíchat krevety a creole, nechat 30 minut.
2. V pánvi rozpustit máslo, přidat krevety, smažit 2 minuty, míchat, dát stranou na talíř.
3. V kastrolu ohřát olej a 3 minuty opékat klobásu, cibuli, celer, pepř, pak přidat česnek, bobkové listy, worcestrovou
omáčku a chilli omáčku.
4. Přidat rajčata, bobkové listy, worcestrovou omáčku, chilli omáčku.
5. Přidat rýži a pomalu přilévat vývar. Mírně vařit až je rýže měkké a tekutina je téměř odpařená.
6. Do měkké rýže přidat krevety, pepř, sůl, cerole a míchat, až se tekutina odpaří.
Creole (Bayou Blast)
- 2 ½ lžíce papriky
- 2 lžíce soli
- 2 lžíce česnekového prášku
- 1 lžíce černého pepře
- 1 lžíce cibulového prášku
- 1 lžíce bílého pepře
- 1 lžíce sušeného oregána
- 1 lžíce sušeného tymiánu
Všechno smíchat. Uložit do sklenice.