1 krůta, cca 5,5 kg
bramborová kaše
hrst para ořechů, hrubě nakrájet
listy špenátu 900 g
Krůtu vykostit, ale zachovat celou kůži. Odříznout křídla a odstranit běhy tak, aby se jejich kůže neoddělila od těla. Krůtu rozříznout po páteři a stáhnout i s masem s kostry.
Náplň
4 větší proužky anglické slaniny
100 g kuřecích jater, namočit na 2 hodiny do mléka
1 cibule, drobně nakrájet
1 dcl bílého vína (Müller Thurgau, Pálava)
250 g krůtího masa, nakrájet na malé kousky
100 g libového vepřového masa, drobně nakrájet
30 g slaniny, drobně nakrájet
1 vejce
200 ml smetany na šlehání
150 g vařené šunky drobně nakrájet
sůl, pepř
1 malá konzerva nakládaných žampiónů, propláchnout, žampióny přepůlit
pepř
sůl
1. Osušit kuřecí játra od mléka, nakrájet na malé kousky a prudce osmažit, vyndat nechat okapat olej a nechat vychladnout.
2. Do pánve vložit nakrájenou cibuli, zalít bílým vínem (Pálava) a nechat téměř vyvařit.
3. Společně rozmixovat drobně nakrájené krůtí a vepřové maso, slaninu a játra, přidat sůl, pepř a pomalu vmíchat vejce a smetanu na šlehání.
4. Směs vyjmout z mixeru do misky a vmíchat šunku, cibuli, žampióny.
5. Na utěrku rozložit staženou krůtí kůží. Podél podélných stran kůže položit krůtí maso (maso je po stranách, uprostřed je místo). Maso osolit a opepřit.
6. Do mezery mezi krůtím masem vložit náplň a upravit do tvaru střechy a pak upravit do půlkruhu. Náplň zakrýt anglickou slaninou.
7. Jednou stranou krůtího masa s kůží překrýt náplň a upravit do válcového tvaru a přiměřeně utáhnout. Dát na 3 hodiny do ledničky (raději přes noc).
8. Zabalenou krůtu vyndat z ledničky a položit na alobal potřený máslem a posypaný solí a pepřem, zabalit krůtu a po cca 3 cm ovázat silnější nití. Ovazování začít od středu.
Vývar
a. Do velkého kastrolu olej, máslo, odřezky a kosti – osmažit až maso trochu zhnědne.
b. Nakrájet nahrubo 2 x řapíkatý celer, celer, 1 pórek, 1 velká cibule a dát do kastrolu spolu s tymiánem, bobkovým listem a černým pepřem – osmahnout po dobu 5 minut.
c. Přidat běhy (předem vytáhnout šlachy, jinak bude maso tvrdé), 300 ml bílého vína – krátce povařit, pak přidat 2 l vody a vařit na mírném ohni 2 - 3 hodiny (v tlakovém hrnci 40 minut). Scedit.
9. Do pekáče vložit zabalenou roládu a přilít vývar. Pekáč s roládou postavit na plotnu přivést vývar k varu, pak pekáč vložit do trouby rozehřáté na 190°C, péct cca 1½ hodiny.
10. Roládu po vyjmutí z trouby dát na velkou pánev (stále zabalenou v alobalu) a povrch na plotně osmažit.
11. Po upečení dát zabalenou roládu stranou na 10 minut pak rozbalit, krájet před podáváním.
Omáčka
Vývar z pekáče přecedit do kastrolu a vyvařit na cca 300 ml, pak přidat 100 ml smetany na šlehání, promíchat.
Kaše
rozmačkat vařené brambory
smetana ke šlehání 100 ml
1 lžíce másla
pepř
sůl
Promíchat.
Špenát
Hrst para ořechů nakrájet na plátky, osmahnout na lžíci másla, nechat vychladnout.
500 g špenátových listů
Do hrnce dát lžíce másla, špenátové listy a trochu vody přidat sůl, pepř, strouhaný muškátový oříšek, podusit, vmíchat para ořechy.
Víno: Rulandské šedé, kabinet.