1,2 kg skopové kýty
50 špeku, nakrájet na klínky
4 dcl drůbežího vývaru
2 dcl bílého vína, (Müller Thurgau)
1 lžíce sádla
1 mrkev, nakrájet na kostičky
1 petržel, nakrájet na kostičky
1/8 celeru, nakrájet na kostičky
2 cibule, drobně nakrájet
2 stroužky česneku, drobně nakrájet
1 lžíce hladké mouky, krátce opražit
2 lžíce másla
2 bobkové listy
6 zrnek celého pepře
4 zrnka nového koření
4 zrnka jalovce, rozmáčknout
1 lžička cukru
pepř
sůl
Maso prošpikovat, opepřit, osolit.
Na pánvi rozehřát sádlo, maso zprudka osmažit ze všech stran, dát na talíř.
Do kastrolu dát cukr, rozpustit, přidat 1 lžíci másla, mrkev, petržel, celer, smažit 2 minuty, míchat, přidat cibuli, smažit 2 minuty, míchat.
Přidat česnek, když zavoní, přidat mouku, promíchat, zředit 1 dcl vína, míchat, víno nechat zredukovat.
Přidat bobkové listy, celý pepř, nové koření, jalovec, tymián, horký vývar, maso dusit doměkka.
Měkké maso vyndat na talíř, přikrýt alobalem.
Ze šťávy vyndat bobkové listy, celé koření, rozmixovat
Do rozmixované omáčky vmíchat smetanu, dochutit pepřem, solí.
Maso nakrájet na plátky, vložit do omáčky, prohřát.
Příloha: bramborové noky.
Prezentace: do středu talíře položit zeleninu, na zeleninu dát porci masa s omáčkou, okolo položit noky, maso posypat zelenou petrželí.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.