• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

HOVĚZÍ KLIŽKA NA VÍNĚ

1,5 kg hovězí kližky, nakrájet na kusy vysoké 3 cm (délka ani šířka kusů masa není podstatná)
1 lžíce sádla
6 dcl l hovězího vývaru
4 dcl červeného vína (Svatovavřinecké)
2 cibule, drobně nakrájet
1 mrkev, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
2 celerové stonky, nakrájet na tenké plátky
2 cm zázvoru, nakrájet na tenké plátky
4 stroužky česneku, nakrájet na plátky
2 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
1 lžíce kvalitního rajského protlaku
strouhaná kůra z ½ citrónu
2 bobkové listy
5 zrnek celého pepře
pepř
sůl

Maso opepřit, osolit.
V kastrole rozehřát sádlo, přidat maso, dobře prudce osmažit ze všech stran.
Maso vyndat na talíř.
Do kastrolu přidat mrkev, petržel, smažit 3 minuty, míchat, přidat cibuli, celý pepř, zázvor, celý pepř, bobkový list, smažit 4 minuty, míchat.
Přidat česnek, když zavoní, vrátit maso i se šťávou, kterou pustilo, přidat víno, zredukovat na ¼.
Přidat rajčata, rajský protlak, citrónovou kůru, promíchat, přidat vývar, tolik, aby maso bylo ze 2/3 ponořené.
Dusit na mírném plameni 1,5 hodiny, občas promíchat, doplňovat vývar.
Když je maso měkké dochutit omáčku pepřem, solí.
Příloha: bramborové noky; bílé pečivo.
Prezentace: na talíř položit porci hovězího masa i s částí zeleniny, vedle porci noků, na maso položit 2 lžičky gremolaty.
Víno: Cabernet Sauvignon, kabinet.

Gremolata
1 hrst zelené petržele, drobně nakrájet
2 stroužky česneku, drobně nakrájet
1 lžička strouhané citrónové kůry
pepř
sůl
Petržel, česnek, citrónovou kůru dát do misky, mírně opepřit.


Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme