1,5 kg hovězí kližky, nakrájet na kusy vysoké 3 cm (délka ani šířka kusů masa není podstatná)
1 lžíce sádla
6 dcl l hovězího vývaru
4 dcl červeného vína (Svatovavřinecké)
2 cibule, drobně nakrájet
1 mrkev, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
2 celerové stonky, nakrájet na tenké plátky
2 cm zázvoru, nakrájet na tenké plátky
4 stroužky česneku, nakrájet na plátky
2 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
1 lžíce kvalitního rajského protlaku
strouhaná kůra z ½ citrónu
2 bobkové listy
5 zrnek celého pepře
pepř
sůl
Maso opepřit, osolit.
V kastrole rozehřát sádlo, přidat maso, dobře prudce osmažit ze všech stran.
Maso vyndat na talíř.
Do kastrolu přidat mrkev, petržel, smažit 3 minuty, míchat, přidat cibuli, celý pepř, zázvor, celý pepř, bobkový list, smažit 4 minuty, míchat.
Přidat česnek, když zavoní, vrátit maso i se šťávou, kterou pustilo, přidat víno, zredukovat na ¼.
Přidat rajčata, rajský protlak, citrónovou kůru, promíchat, přidat vývar, tolik, aby maso bylo ze 2/3 ponořené.
Dusit na mírném plameni 1,5 hodiny, občas promíchat, doplňovat vývar.
Když je maso měkké dochutit omáčku pepřem, solí.
Příloha: bramborové noky; bílé pečivo.
Prezentace: na talíř položit porci hovězího masa i s částí zeleniny, vedle porci noků, na maso položit 2 lžičky gremolaty.
Víno: Cabernet Sauvignon, kabinet.
Gremolata
1 hrst zelené petržele, drobně nakrájet
2 stroužky česneku, drobně nakrájet
1 lžička strouhané citrónové kůry
pepř
sůl
Petržel, česnek, citrónovou kůru dát do misky, mírně opepřit.