1 kg hovězí kližky, nakrájet na kostky 2,5 cm
1 l hovězího vývaru
10 dkg špeku, drobně nakrájet
3 lžíce sádla na smažení
2 lžíce hladké mouky
35 dkg cibule
4 stroužky česneku
½ lžíce kvalitního rajského protlaku
4 lžíce sladké mleté papriky
½ lžičky kmínu
1 lžíce sušené majoránky
½ lžičky pepře
½ lžičky soli
Maso omýt, osušit, nakrájet na kostky 3 cm.
Cibuli drobně nakrájet.
V kastrole rozehřát 2 lžíce sádla se špekem, přidat cibuli, smažit cca 11 minut, než cibule mírně zhnědne. Cibule se musí smažit v tuku, ne na tuku, proto podle potřeby přidat sádlo.
Přidat maso, smažit cca 3 minuty, přidat 3 lžíce papriky, papriku mícháním rozpustit v tuku, přidat sůl, pepř, kmín, míchat.
Maso v kastrolu přesunout k jedné straně a na dno kastrolu vložit rajský protlak a zbylou papriku a svižně zamíchat.
Na protlak s paprikou přilít sběračku vývaru, promíchat a smíchat s masem, přidat další sběračku vývaru, promíchat dusit.
V menším kastrolku opražit mouku, přidat 1 lžíci sádla, udělat hladkou tmavou jíšku, jíšku zředit 4 dcl vývaru a vmíchat k masu.
Guláš dusit ještě cca 1 hodinu, podlévat horkým vývarem.
Když je maso měkké, utřít česnek se solí, vložit do guláše, promíchat, provařit.
Přidat majoránku, promíchat.
Příloha: hoskové knedlíky, bramborové knedlíky, brambory, šťouchané brambory.
Víno: Svatovavřinecké.