- 750g roštěnce (nebo hovězí zadní), nakrájet na plátky 2,5 cm vysoké, maso nenaklepávat
- 2 lžíce sádla
- 50g špeku, drobně nakrájet
- 2 cibule cibule, drobně nakrájet
- 1 mrkev, drobně nakrájet
- 1 petržel, drobně nakrájet
- kousek celere, drobně nakrájet
- 4 rajčata, oloupat, drobně nakrájet
- 2 stroužky česneku
- 1 sušení čili paprička
- 4 zrnka pepře
- 1 bobkový list
- ½ lžičky provensálského koření
- 1 lžíce hladké mouky
- cca ½ litru hovězího vývaru, nebo dle potřeby víc
- ½ kostky hovězího bujónu, zředit malém množství vody, na zesílení chuti
- 1 dcl červeného vína
- pepř
- sůl
- 1 lžička cukru
1. V kastrole rozpustit 1 lžíci sádla, okraje masa naříznout, osolit, opepřit, maso po obou stranách prudce osmažit, maso dát stranou.
2. Roštěnky vyjmout, do výpeku dát 1 lžíci mouky, 30 vteřin míchat a smažit, zředit vývarem.
3. V tlakovém hrnci zkaramelizovat cukr (světle), přidat 1 lžící sádla, špek, osmažit.
4. Přidat kořenovou zeleninu, krátce osmažit, přidat cibuli, smažit, až skoro zhnědne.
5. Přidat víno, zredukovat na ½.
6. Přidat rajčata, všechno koření, trochu vydusit, přidat zředěnou jíšku, hovězí bujón, šťávu, kterou maso pustilo.
7. Zavřít tlakový hrnec, dusit 25 minut.
8. Maso vyndat. Z omáčky vyndat bobkový list, papričku, pepř.
9. Omáčku rozmixovat, případně zředit vývarem, prohřát, odstavit s plotny, vmíchat ½ lžíce másla.
Příloha: šťouchané brambory, opečené brambory, rýže.
Víno: Cabernet Sauvignon.