LÍVANCE
1 kg hladké mouky, prosát
100 g cukru
1,25 l vlažného mléka
5 vajec
70 g čerstvého droždí
citrónová kůra z 1 citrónu, nastrouhat
¼ lžičky muškátového květu
1 sáček vanilkového cukru
sůl
1. Droždí rozetřít s trochou cukru, zalít mlékem, přisypat mouku, vypracovat hladké těsto.
2. Přidat vejce, zbytek cukru, muškátový květ, citrónovou kůru, vanilku, špetku soli, dát do tepla vykynout.
3. Do slazené šlehačky zašlehat lučinu.
4. Omáčka: Do kastrolu dát 1/3 borůvek, přidat cukr, zalít vodou, aby voda dosahovala po horní vrstvu borůvek, rozvařit, vmíchat maizenu, provařit, přidat zbylé borůvky, promíchat.
5. Z vykynutého těsta udělat lívance, vkládat do rozpáleného tuku, ale smažit pomalu.
6. Hotové lívance posypat skořicí s cukrem, potřít šlehačkou s lučinou, přelít borůvkovou omáčkou, posypat tvarohem, ozdobit čerstvým ovocem, lístky máty.
Náplň:
½ malého balení lučiny
1 kelímek smetany ke šlehání
1 lžička cukru
1 balíček vanilkového cukru
V misce našlehat lučinu s 1 lžící smetany.
Zbylou smetanu ušlehat s 1 lžičkou cukru na pevnou šlehačku, přidat k lučině, promíchat.
Omáčka:
borůvky
cukr
1 lžička kukuřičného škrobu (gustin), ne bramborový škrob, je kyselý
Uvedené suroviny promíchat.
Prezentace: lívance posypat mletou skořicí s cukrem, nastrouhaným tvrdým tvarohem, přidat čerstvé ovoce, lístky máty.