Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní způsob úpravy dělá z hovězích žeber vyhledávaný pokrm. Jen ta příprava vyžaduje čas a trpělivost.
1,5 kg hovězích žeber
0,5 l vývaru z kostí
3 dcl červeného vína (Svatovavřinecké)
2 mrkve, drobně nakrájet
1 cibule, drobně nakrájet
1 pórek, hrubě nakrájet
2 lžíce dijonské hořčice
1 lžička tymiánu, sušený
1 lžička bazalky, sušené
½ lžičky pepře
1 lžička mleté papriky
1 lžička soli
1 lžička sušené hořčice (pokud je)
4 lžíce sádla
2 lžíce másla
Marináda
V míse smíchat tymián, bazalku, pepř, papriku, česnek, sůl, sušenou hořčici.
Potřít žebra hořčicí a obalit ve směsi koření. Nechat ležet přes noc.
V pánvi rozpustit 1 lžíci másla, přidat mrkev, smažit 3 minuty, přidat cibuli, smažit 4 minuty, přidat pórek, smažit 1 minutu, míchat.
V pekáči rozehřát sádlo, přidat žebra, zprudka osmažit, posypat osmaženou zeleninou.
Přilít víno, zredukovat na 1/3, přidat vývar.
Odkrytý pekáč vložit do trouby rozehřáté na 220°C, péct 7 minut.
Snížit teplotu na 170°C, pekáč přikrýt, dusit 2 hodiny 20 minut, občas přelít výpekem, podle potřeby doplnit horký vývar.
Pekáč vyndat, žebra v něm nechat ležet 10 minut, přelít výpekem.
Žebra vyndat na talíř, pekáč dát na plotnu, rozpustit usazeniny, šťávu scedit do kastrolu, prohřát, odstavit z plotny, v míchat 1 lžíci másla, dochutit pepřem, solí.
Příloha: chleba.
Víno: Svatovavřinecké.
 Autor portálu
Autor portálu je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál 



 
 




