
Jablkový závin, klasika zemí bývalého Rakouska – Uherska. V Čechách štrůdl, v Rakousku Apfelstrudel, v Maďarsku almásréttés [almášrétéš]. Všude tuhle dobrotu znají a všude ji často připravují. I vy si občas upečte jablečný závin. Obyvatelé Rakouska – Uherska k jablečnému závinu pili kávu nebo čaj. Dopřejte si jablečný závin k prázdninové odpolední svačině se skleničkou správně vychlazeného Chardonnay, pozdní sběr. 
450 g hladké mouky
75 g cukru
50 g másla, nakrájet na kostičky
ztužený tuk na potření plechu
1 prášek do pečiva
2 vejce
¼ l vlažného mléka
špetka soli
olej na potření
Náplň
900 g jablek, odstranit slupku, jádřince, hrubě nastrouhat
2 lžíce hrozinek
60 g cukru
1 lžička skořice 
nastrouhaná kůra z ½ citrónu
60 g másla, rozpustit
Do mísy dát cukr, skořici, citrónovou kůru, promíchat.
Přidat nastrouhaná jablka, hrozinky, promíchat.
Na vál prosít mouku, přidat prášek do pečiva, cukr, máslo, 2 vejce, mléko, vypracovat vláčné těsto, případně přidat trochu mléka, těsto potřít olejem, zakrýt mísou.
Těsto nechat 20 minut stát.
Na stůl položit plátno, plátno pomoučnit, těsto rozválet do čtverce, ještě potřít olejem a těsto vytáhnout, až se ještě trochu ztenčí. Silné okraje odříznout.
Povrch těsta pokrýt náplní, polít rozehřátým máslem.
S pomocí plátna těsto zarolovat, dát na tukem potřený plech.
Závin potřít rozšlehaným vejcem.
Vložit do trouby rozehřáté na 170°C, péct 30 – 40 minut, až začne povrch žloutnout.
Víno: Chardonnay, pozdní sběr.
 Autor portálu
Autor portálu je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál 



 
 



