1 kg krůtí kýty, nakrájet na špalíčky 0,5 x 5 cm
12 hlaviček žampiónů, oloupat, nakrájet na silnější plátky
5 rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, rozmixovat (rajčata kvalitní, ne supermarketový obarvený polystyren, jinak použít italská konzervovaná rajčata)
0,5 l masového vývaru
1 lžíce kvalitního rajčatového protlaku
šťáva z ½ citrónu
1 lžička tymiánu
2 lžíce velmi drobně krájené zelené petržele
pepř
sůl
1½  lžíce másla
rostlinný olej na smažení (ne olivový olej)
Rozehřát pánev, přidat nakrájené žampióny, nechat ½ minuty, jen mírně promíchat, přidat máslo, sůl, pepř, smažit 5 minut, míchat.
Ve větší pánvi hodně rozehřát 3 lžíce oleje, maso přidávat po malých částech, každou část smažit 1,5 minuty, míchat. Maso dát do sítka okapat. Před každou částí masa přidat trochu oleje a ten dobře rozehřát.
Ve větším kastrolu rozehřát ½ lžíce másla, přidat rajčata, protlak, tymián, pepř, sůl, na mírném ohni míchat, vydusit šťávu z rajčat, míchat.
Přidat smažené žampióny, vývar, zredukovat o ¼, přidat maso, kysanou smetanu, promíchat, prohřát, dochutit pepřem, solí.
Příloha: vařená rýže se vmíchanou zelenou petrželí.
Prezentace: na třetinu oválného talíře položit porci rýže, na zbylé dvě třetiny masovou směs s omáčkou.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.
 Autor portálu
Autor portálu je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál 



 
 



