- 15 g sušených hříbků
- 1 kuře
- sádlo na smažení
- 2 lžičky drceného kmínu
- 2 stroužky česneku, rozmačkat
- 1 lžička sladké mleté papriky
- 1 lžička tymiánu
- 2 zrnka jalovce, rozmačkat
- 2 lžíce kvalitního rajčatového protlaku
- 2 krémové sýry žervé, rozmíchané mlékem na hustotu polotekuté smetany
- 2 cibule, drobně nakrájet
- 2 kapie, drobně nakrájet
- 150 g více libového vepřového bůčku, odstranit kůži, maso nakrájet na menší kousky
- 800 g kysaného zelí, vymačkat, překrájet
- 150 g uzené slaniny nakrájené na tenké plátky
- 1 dcl drůbežího vývaru (masox)
- pepř
- sůl
1. Sušené houby zalít vlažnou vodou a nechat nabobtnat.
2. Kuře rozpůlit, opláchnout, odstranit kůži. 
3. Smíchat kmín, česnek, mletou papriku, tymián, polovinu rajčatového protlaku a pět lžiček rozšlehaného krémového sýra, rozetřít na hustou pastu, pastou potřít půlky kuřete.
4. V pánvi rozpustit lžíci sádla, přidat cibuli, bůček, osmažit, míchat, přidat kapie, zbylou část rozšlehaného krémového sýra, houby i s vodou, promíchat, vařit, až se tekutina odpaří.
5. Na dno pekáče rozložit zelí, na zelí rozprostřít obsah pánve, nahoru položit půlky kuřete dutinou nahoru, podlít vývarem. Přiklopit, dát do trouby rozehřáté na 180°C, dusit 20 minut.
6. Vyndat pekáč z trouby, půlky kuřete otočit, pokrýt plátky slaniny, dusit 20 minut.
7. Sejmout vrchní část pekáče, péct 10 minut.
Prezentace: Na předehřátý talíř položit zelí, na zelí čtvrtku kuřete, přes maso položit plátky slaniny.
Příloha: Vařené brambory, šťouchané brambory.
Víno: Sylvánské zelené, pozdní sběr.
 Autor portálu
Autor portálu je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál 



 
 



