1 kuře s drůbky
4 dcl drůbežího vývaru
1 mrkev
1 petržel
kousek celeru
1 menší cibule
1 petržel, nakrájet na větší kostičky
kousek celeru, nakrájet na větší kostičky
½ květáku, vykrojit košťál, rozebrat na růžičky
3 lžíce sterilovaného hrášku
1 žloutek
150 g smetany ke šlehání
200 g hlaviček žampiónů, oloupat, nakrájet na silnější plátky
¼ lžičky muškátového květu
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce hladké mouky
3 lžíce másla
5 zrnek celého pepře
bílý pepř
sůl
Do kastrolu dát 1,5 l osolené vody, přivést k varu, vložit kuře, drůbky kromě jater, sbírat pěnu.
Přidat celou kořenovou zeleninu, cibuli, celý pepř, vařit 40 minut, odstavit z plotny, nechat ve vývaru vychladnout. Vývar scedit, kuře vykostit.
Maso z kuřete, srdce, žaludek nakrájet na větší kostičky.
V kastrole krátce opražit mouku, přidat 1 lžíci másla, míchat 1 minutu, přidat muškátový květ, zamíchat, zředit vývarem, vařit 40 minut, případně ředit dalším vývarem.
Na pánev dát 1 lžíci másla, 2 minuty smažit krájenou mrkev, petržel, celer, přendat do kastrolu s vařící vodou, přidat růžičky květáku, vařit odkryté, až zelenina změkne.
V kastrole rozpustit 1 lžíci másla, osmažit játra, vyndat, nakrájet na kostičky. 
Do provařené zředěné jíšky přidat nakrájené maso, drůbky, vařenou zeleninu, hrášek provařit, odstavit z plotny.
Ve smetaně rozmíchat vajíčko, vmíchat k ragú, nevařit, ochutit pepřem, solí.
Příloha: houskové knedlíčky, rýže.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr
Houskové knedlíčky
½ veky, nakrájet na kostičky
3 lžíce mléka
1 vejce
¼ lžičky muškátového květu
2 lžičky másla, nechat změknout
2 lžíce strouhanky
pepř
sůl
Kostičky veky dát do mísy, přelít mlékem, nechat vsáknout.
Máslo prošlehat s vajíčkem, přidat do mísy, přidat strouhanku, muškátový květ, pepř, sůl.
Vypracovat těsto a z těsta malé knedlíčky.
Knedlíčky vkládat do vařící osolené vody.
 Autor portálu
Autor portálu je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál 



 
 



