- 1 kachna, cca 2,5 kg
- šafrán
- ½ hrnku vody
- 2 stroužky česneku, rozmačkat
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 3 dcl hovězího vývaru
- 1 lžíce drobně krájeného koriandru, nebo zelené petržele
- ½ lžičky mleté skořice
- 1 lžička cuminu
- ¼ lžičky turmeriku
- špetka muškátového oříšku
- 2 cibule, drobně nakrájet
- 2 lžíce medu
- 10 mandlí
- kerblík
- 5 sušených švestek, drobně nakrájet
- růžová voda
- sůl
1. Kachnu vykostit a odstranit kůži, maso potřít polovinou česneku, zalít studenou vodou, přidat citrónovou šťávu a dát do ledničky na 24 hodin.
2. Dát šafrán do horké vody a dát stranou – růžová voda.
3. Vyndat maso, osušit a dát zvlášť prsa a nohy.
4. Rozpálit olivový olej a máslo, osmažit nohy (asi 10 minut) a dát stranou.
5. Z pánve vylít tuk, nechat jen 2 lžíce, přilít vývar a redukovat asi 3 minuty.
6. Vmíchat koření a vařit další 3 minuty.
7. Vmíchat cibuli a zbylý česnek a vařit 10 minut a přelít do pekáče.
8. Přidat nohy, přidat vývar, pokud bude potřeba a péct v troubě při 180°C cca 20 minut. 
9. Vyndat nohy z pekáče a dát stranou, všechnu vypečenou šťávu přelít do kastrolu.
10. Do kastrolu přidat med, šafrán, růžovou vodu a redukovat, dát stranou.
11. Na pánvi osmažit prsa (lze péct i s nohama od začátku), před podávání nakrájet na tenké plátky.
Prezentace:  Plátky masa přelít šťávou, posypat mírně praženými mandlemi, sušenými švestkami.
Příloha: Bílý chleba, nebo rýže.
Víno: Svatovavřinecké; Frankovka, pozdní sběr; Merlot.
 Autor portálu
Autor portálu je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál 



 
 



