1 kuře bez kůže, rozdělit na logické díly, lepší je odpovídající množství stehen, jsou vhodnější než kuřecí prsa
50 g špeku, drobně nakrájet
cca 0,4 l červeného vína pozdní sběr (svatovavřinecké), na marinování drůbeže
cca 0,3 l červeného vína pozdní sběr (svatovavřinecké), na vaření drůbeže
250 g šalotky, drobně nakrájet
150 g rybízové marmelády
250 ml silného kuřecího vývaru, ne z kostky
2 lžíce cukru
rozmarýn
jalovec, rozdrtit
bazalka
provensálské koření
bílý pepř
sůl
Kuřecí díly osolit, opepřit.
Do 0,4 l vína dát koření a víno prohřát, ne vařit. 
Kousky kuřete dát kastrolu s prohřátým vínem, víno případně dolít, aby bylo kuře ponořené.
Nechat nejméně 4 hodiny marinovat – ne v ledničce. Lepší je přes noc.
Marinádu scedit.  
Alobal potřít máslem, posypat solí a pepřem, dát do pekáče a na alobal naskládat kousky kuřete, v troubě péct 35 minut.
Na špeku smažit 3 minuty cibuli, přidat cukr, prohřát, přidat marmeládu, prohřát a míchat ,až se marmeláda rozpustí. Přidat 0,3 ml vína, kuřecí vývar, znovu všechno koření a přivést do varu a nalít do pekáče k masu.
Dát do trouby dusit 30 minut.
Vyndat maso, omáčku přecedit a v kastrolu odvařit asi 1/3 omáčky.
Příloha: šťouchané brambory.
Jako příloha ještě 100g osmahnuté šunky, 100g dušených žampiónů nakrájených na nudličky, 100g naťové zelené cibulky.
Víno: Svatovavřinecké.
 Autor portálu
Autor portálu je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál 



 
 



