1 velký lilek
½ cibule, drobně nakrájet
2 stroužeky česneku, drobně nakrájet
½ lžičky provensálského koření
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
4 lžíce drobně krájeného balkánského sýru
1 lžíce hladké mouky
1 konzerva rajčat, rajčata drobně nakrájet 
½ lžičky provensálského koření
pepř
sůl
Lilek omýt, podélně rozříznout, vydlabat, řídkou část dužiny vyhodit, nechat cca 1 cm vrstvu dužiny na slupce. 
Vydlabanou tuhou dužinu drobně krájet. 
V kastrole rozehřát olej, přidat cibuli, když změkne, přidat česnek.
Přidat mouku, míchat 1 minutu, přidat máslo.
Přidat rajčata i se šťávou, promíchat, ochutit pepřem, solí, šťávu téměř vydusit.
Směsí naplnit poloviny lilku, polovinu položit na pekáč, zakrýt alobalem.
Vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct, až je slupka lilku měkká, trvá cca 30 minut. 
Příloha: osmažené plátky bagety na olivovém oleji s česnekem.
Víno: Bzenecká lipka.
 Autor portálu
Autor portálu je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál 



 
 



