1 kachna 2,5 kg
kmín
sůl
jablka neloupaná bez jádřinců
Kachnu omýt, osolit, okmínovat vně i uvnitř, naplnit jablky. 
Kachnu položit do pekáče na prsa, mírně podlít vodou, dát do trouby vyhřáté na 220°C, péct 20 minut.
Snížit teplotu na 190°C, péct 10 minut.
Kachnu obrátit, propíchat na prsou a pod křídly, aby se uvolnilo sádlo, ale jen pod kůži. Z pekáče pak sádlo odebrat, podlít horkou vodou.
Pekáč s kachnou vrátit do trouby a péct ještě 25 minut na každých 450 g váhy.
Kachnu vyndat na talíř, překrýt alobalem. Před krájením nechat kachnu 20 minut ležet.
Z pekáče odebrat zbylé sádlo a přidat k již odebranému.
Usazeniny seškrabat do pekáče, přidat horkou vodu, provařit.
Šťáva a vypečené sádlo by měly stačit k polití jednotlivých porcí husy.
Pokud bude potřeba šťávy více, budeme pokračovat následovně:
2 lžíce hladké mouky
1,5 lžíce pravého českého másla
8 dcl drůbežího vývaru
V kastrole opražit mouku, přidat máslo, míchat 1,5 minuty, zředit vývarem, vařit 30 minut.
Přidat scezenou šťávu z pekáče.
Příloha: houskový knedlík, dušené červené zelí, dušené bílé zelí.
Víno: Rulandské modré; Svatovavřinecké.
 Autor portálu
Autor portálu je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál 



 
 



