1 kg vepřové plíce
srdce, rozpůlit
2 lžíce sádla
masový vývar na podlití
1 cibule, hrubě nakrájet
1 cibule, drobně nakrájet
1 mrkev, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
1 kus celeru velký jako mrkev, drobně nakrájet
1 lžíce hladké mouky
2 dcl smetany
1 dcl mléka 
1 lžíce plnotučné hořčice
½ citrónu, nakrájet na plátky
1 lžička citrónové šťávy
5 zrnek pepře
3 zrnka nového koření
2 bobkové listy
pepř
sůl
Plíce rozříznout, odstranit trubice.
Srdce a plíce namočit na 1 hodinu do studené vody.
Propláchnout v teplé vodě.
V kastrolu přivést k varu osolenou vodu, vložit plíce a srdce, vařit nízkým varem, sbírat pěnu, přidat pepř, nové koření, bobkový list, hrubě krájenou cibuli, občas zamíchat, uvařit doměkka.
Plíce a srdce vložit do studené vody, po vychlazení plic odstranit zbytky trubic.
Plíce a srdce nakrájet na proužky, vložit do jiného kastrolu.
V kastrolu rozehřát sádlo, přidat zeleninu, smažit 2 minuty, přidat cibuli, smažit, až cibule začne mírně žloutnout.
Přidat mouku, míchat 1 minutu.
Přidat 4 dcl vývaru z plíček, mléko, hořčici, plátky citrónu, cukr, vařit 35 minut, míchat, případně doplňovat vývar.
Omáčku scedit na plíčky, přidat smetanu, promíchat, provařit.
Příloha: kynuté knedlíky. 
 Autor portálu
Autor portálu je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál 



 
 



