500 g čerstvých hřibovitých hub, očistit, nakrájet na plátky
2 lžíce sádla
2 cibule, drobně nakrájet
3 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
1 zelená paprika, nakrájet na nudličky
1 dcl kysané smetany
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
zeleninový vývar na ředění jíšky
2 lžičky mleté papriky
½ lžičky kmínu
pepř
sůl
Připravit jíšku: v kastrolu krátce opražit mouku, přidat máslo, míchat 1 minutu, zředit vývarem, vařit 25 minut.
V kastrolu rozehřát sádlo, přidat krájenou papriku, cibuli, až začne cibule mírně hnědnout, přidat krájená rajčata, přidat mletou papriku, kmín, pepř, sůl, míchat, přidat trochu vývaru, promíchat, přidat houby, dusit 10 minut.
Přidat provařenou zředěnou jíšku, dusit dalších 10 minut.
Kastrol odstavit z plotny, vmíchat kysanou smetanu, dochutit pepřem, solí.
Příloha: vařené brambory, rýže.
Víno: Rulanské šedé, kabinet.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál







