3 kg vepřových žeber, propíchat blánu na kostech
šťáva z 2 citrónů
1 dcl stolního oleje (ne olivový olej)
3 lžíce mletého zázvoru
2 lžičky mleté papriky
1 lžička mletého pepře
1 lžička soli
V míse smíchat citrónovou šťávu, olej, zázvor, mletou papriku, pepř.
Žebra rozdělit na přiměřené díly, očistit, odstranit blánu.
Do masa vetřít směs.
Žebra dát igelitového pytle, uzavřít, dát na 8 – 12 hodin do ledničky.
Žebra grilovat až 40 minut po vyndání z ledničky.
Na gril položit dvojitý alobal, na alobal položit žebra a ta zakrýt alobalem (pokud nemáte gril s příklopem).
V průběhu grilování žebra potírat omáčkou.
Doba grilování je 40 minut na jedné straně.
Omáčka
200 g sladké chilli omáčky
1 konzerva rajčat i se šťávou, rozmixovat
1 lžíce cukru
1 lžička strouhaného zázvoru
1 lžička mletého pepře
1 lžička sladké papriky
½ lžičky mletého chilli
sůl
Do kastrolu dát cukr, nechat mírně zkaramelizovat, přidat rajčata, promíchat, až se karamel rozpustí.
Přidat ostatní suroviny, promíchat, dusit 15 minut.
Dochutit solí.
Víno: Svatovavřinecké; Modrý Portugal.