kuře rozdělit na 8 kousků
12 lžic rýže (na každou porci 3 lžíce), rýži propláchnout namočit na 2 hodiny
1 velká cibule, hrubě nakrájet
1 červená paprika, oloupat, drobně nakrájet
¼ pórku, nakrájet na kolečka
1 mrkev, nakrájet na delší proužky
1/8 celeru, drobně nakrájet
2 stroužky česneku, rozmačkat
8 hlaviček žampiónů, oloupat, rozpůlit
15 dkg klobásy (Chorizo), drobně nakrájet
¼ kg rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
3 dcl bílého vína
1 l drůbežího vývaru
(velké krevety tolik, aby každý strávník měl dvě)
šťáva z ½ citrónu
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
balkánský sýr
1 lžička sladké papriky
šafrán (nemusí být)
pepř
sůl
Omáčka pro přípravu paelly
3 lžíce olivového oleje
2 šalotky, nakrájet
2 stroužky česneku, rozmačkat
1 červená paprika
1 zelená paprika
1 dcl bílého vína
špetka šafránu
3 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu
2 lžíce zelené petržele
1 lžíce pažitky
½ koriandru
pepř
sůl
Všechny suroviny rozmixovat, dochutit pepřem, solí.
1. Kuře opéct na pánvi a dát stranou.
2. Do velké pánve dát máslo a olivový olej, přidat klobásu, cibuli, papriku, celer, mrkev, žampióny a smažit 6 minut.
3. Přidat pórek, česnek, šafrán, pepř, sladkou papriku.
4. Přidat opečené maso, rajčata, pepř, sůl, podlít vývarem a 10 minut pomalu vařit.
5. Vyndat maso, přidat rýži, víno, když se víno vyvaří, přidat rozmixovanou omáčku a po částech přidávat vývar podle toho, jak se tekutina vyvařuje, promíchávat.
6. Cca po 25 minutách, když je rýže měkká, přidat šťávu z ½ citrónu, vrátit maso a přidat krevety.
Prezentace: Porci posypat strouhaným balkánským sýrem a polít olivovým olejem.
Víno: Riyzlink vlašský, pozdní sběr.