600 g kuřecích prsou, podélně rozpůlit
Fáš:
250 g mletého bůčku
200 g šunky, nakrájet na drobné kostičky
200 g slaniny, nakrájet na drobné kostičky
50 g drůbežích jater, nakrájet na drobné kostičky
100 g žampionů, nakrájet na plátky, nechat přejít varem
1 lžíce zelené petržele, drobně nakrájet + další na posypání hotové galantiny
200 ml smetany
½ dcl koňaku nebo brandy
¼ lžičky muškátového květu
pepř
sůl
Fáš:
Vyšlehat bůček se smetanou, koňakem, přidat muškátový květ, pepř, sůl.
Přimíchat šunku, špek, játra, žampiony, zelenou petržel, promíchat.
Galantina
Kuřecí prsa položit na potravinářskou fólii na pečení, aby se kraje překrývaly, vytvořit jeden plát. Překrýt další fólií, maso klepáním spojit.
Vrchní fólii odstranit, na maso nanést fáš a vytvořit válec naplněný válec, zabalený v potravinářské fólii.
Ovázat provázkem, konce zkroucením fólie uzavřít, aby neunikala fáš, provázek zavázat.
Připravenou galantinu dát do pekáče, podlít trochou vody pekáč zakrýt, dusit 1 hodinu při 140°C.
Galantinu vyndat na talíř, nechat vychladnout, pak dát na 8 hodiny do ledničky ztuhnout.
Prezentace: galantinu nakrájet na plátky cca 2 cm silné, naskládat na mísu, posypat zelenou petrželí.
Víno: Veltlínské zelené, pozdní sběr.