• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
neděle 24 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

JABLKOVÝ ZÁVIN JAKO DEZERT

2 jablka
4 lžíce rozinek
250 g cukru
2 lžičky skořice
drobně strouhaná kůra z jednoho pomeranče
šťáva z jednoho pomeranče
1,5 dcl vody, kde byla namočená jablka
listové těsto
rozpuštěné máslo na potření listového těsta

Jablky oloupat, odstranit jádřince, nakrájet na malé kostičky, dát do mísy se studenou vodou s citrónovou šťávou.
Do kastrolu dát scezená jablka, rozinky, cukr, kůru a šťávu z pomeranče, vodu, dusit 10 minut, rozdělit na 4 díly.
Listové těsto rozdělit na 4 díly, aby bylo možno zabalit přiměřené záviny.
Rozdělené těsto potřít máslem a naplnit ¼ dušené jablečné směsi, zavinout.
Na plech položit papír na pečení, na papír záviny, potřít máslem, dát do trouby předehřáté na 180°C, péct cca 30 minut.
Prezentace: teplý nebo studený závin podávat s vanilkovou zmrzlinou.
Víno: sekt.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme