• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 23 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

KUŘE S NÁDIVKOU Z CHORIZA FAZOLÍ A BRAMBOR

1 kuře
½ lžíce změklého másla
5 dcl drůbežího vývaru
1 lžíce mleté papriky
pepř
sůl

Kuře opepřit, osolit uvnitř i vně, naplnit maximálním množstvím dole uvedené směsi, kuře uzavřít.
Povrch kuřete potřít máslem, do povrchu kuřete vetřít mletou papriku.
Kuře dát do pekáče prsíčky nahoru, podlít vývarem, pekáč zakrýt, dát na 1 hodinu do trouby rozehřáté na 180°C.
Pekáč odklopit, péct ještě 30 minut.
Kuře vyndat, nechat ležet 15 minut.
Z dutiny vyndat nádivku, tu smíchat se zbylou směsí, přidat olivový olej, promíchat.
Kuře naporcovat.
Prezentace: na střed talíře položit směs, na směs porci kuřete, přelít výpekem.
Víno: Cabernet Sauvignon, rosé, pozdní sběr

Nádivka
200 g choriza, nakrájet na kostičky
300 g bílých fazolí, uvařit
1 dcl masového vývaru
500 g brambor, uvařit ve slupce, nakrájet na malé kostičky
1 konzerva rajčat (400 g)
1 cibule, drobně nakrájet
2 stroužky česneku, rozmačkat
1 lžička tymiánu
1 lžička mleté papriky
½ lžičky cukru
2 lžíce olivového oleje
pepř
sůl

Do rozehřátého kastrolu dát chorizo, cukr, míchat, smažit 1 minutu.
Přidat cibuli, smažit 2 minuty, míchat, pokud je potřeba, přidat trochu stolního oleje.
Přidat česnek, tymián, promíchat, když česnek zavoní, přidat rajčata, rozmixovat.
Přidat mletou papriku, vývar, dusit 15 minut.
Přidat fazole, brambory, promíchat, dochutit pepřem, solí.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme