Nízký roštěnec připravený na grilu, to je skutečně mistrovský kousek. Tepelná úprava takvého masa vyžaduje trpělivost, odhad i zkušenost. Svatovařinecké bude vhodným společníkem v průběhu grilování i vhodným nápojem při konzumaci připraveného masa.
Tento recept vyžaduje čas a trpělivost. Je grilováno vyšší maso, a proto by neměl být přívod tepla příliš prudký, to zajistíme větší vzdáleností mezi ohništěm a mřížkou. Protože se jedná o vyšší maso, bude výhodnější použít gril s příklopem, aby se maso lépe prohřívalo.
500 g nízkého roštěnce
1 citrón
1 lžíce změklého másla
12 lístků šalvěje
1 lžička tymiánu
mletý černý pepř
stolní olej
1. Maso očistit od většiny loje, tenkou vrstvu loje ponechat, do loje prokrojit mřížku.
2. Maso pokapat citrónovou šťávou.
3. Do masa, které není kryto lojem, vetřít tenkou vrstvu dobře změklého másla.
4. Posypat pepřem, tymiánem, v místech, kde není lůj, pokrýt maso lístky šalvěje.
5. Maso vložit do menšího kastrolu, zalít olejem, aby maso bylo ponořené, uložit na dva dny do ledničky.
6. Maso vyndat z ledničky na sítko 4 hodiny před grilováním, odstranit šalvěj.
7. Mřížku grilu nastavit 10 cm nad dřevěné uhlí, grilovat ze všech čtyř stran, vrstvu s lojem grilovat jako poslední. Celková doba grilování pro medium je kolem 35 minut.
8. Maso po grilování položit na nahřátý talíř, přikrýt alobalem, nechat 10 minut stát.
Příloha: grilovaná zelenina.
Víno: Svatovavřinecké.