• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
neděle 02 čen 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

KRÁLÍK S HOUBAMI A SÝROVOU OMÁČKOU

  • 1 králík, rozdělit na logické díly
  • 14 hlaviček žampiónů, oloupat, nakrájet na silné plátky
  • máslo na potření dílů masa a na osmažení žampiónů
  • provensálské koření
  • 3 dcl bílého vína (Rulandské šedé)
  • pepř
  • sůl

1. Maso posypat provensálským kořením, pepřem, potřít máslem, osolit, dát na 4 hodiny do ledničky.
2. Maso osolit, vložit do pekáče, podlít 1,5 dcl vína, přikrýt, dát do trouby vyhřáté na 190°C, péct 50 minut.
3. V kastrole rozpustit lžící másla, osmažit žampióny, přidat 1,5 dcl vína, dusit 10 minut.  
Příloha: šťouchané brambory, pečené brambory.
Prezentace: na mísu položit pečeného králíka, přidat žampióny, omáčku dát do omáčníku.
Víno: Rulandské šedé, kabinet.

Omáčka
1.Připravit bešamel

  • 40 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • ½ l mléka
  • na špičku nože muškátový oříšek

V kastrolu opražit mouku, přidat máslo, přidat muškátový oříšek, 30 sekund míchat, zředit mlékem, provařit 30 minut.

  • 2 smetanové trojúhelníčky
  • 4 lžíce strouhaného parmezánu

2. Vmíchat  trojúhelníčky, parmezán.
3. Vmíchat dušené žampióny.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme