• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 19 dub 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

ZÁSADY PRO PŘÍPRAVU ČÍNSKÝCH JÍDEL

1. Všechny položky receptu musí být připraveny na pracovním stole před zahájením vaření.

2. Maso a zelenina, musí být nakrájeny ve správném tvaru (pokud recept vyžaduje nudličky, tak nudličky, když kostky, tak kostky, když hranolky, tak hranolky)

3. Všechny krájené ingredience musí mít stejný rozměr.

4. Wok, nebo pánev musí být rozehřáté před tím, než je do nich vložen tuk.

5. Tuku musí být tolik, kolik předepisuje recept. Tuk musí být rozpálený, maso vkládat, když se začne z tuku kouřit

6. Před vložením položek ke smažení vložit do oleje kousek, nebo špetku zázvoru a kousek česneku.

7. Maso smažit vždy jako první, pak ho vyjmout, dát okapat do síta a na tuku dál smažit zeleninu. 

8. Smažit jen malá množství masa, jinak se maso bude dusit ve vlastní šťávě.
 
9. Maso je smažené, když začne měnit barvu. Na rozpáleném tuku musí stačit 1,5 minuty. Po osmažení dát okapat do sítka. Ne na ubrousek, takto se tuk z masa nedostane, naopak ztuhne ve spodní polovině masa a ubrousek se pouze zamastil.

10. Papriku, cibuli stačí smažit 1 minutu, česnek až zavoní, mrkev, brokolice, baklažán potřebují 2 minuty. Zeleninu po osmažení vyndat, dát okapat do sítka.

11. Omáčky připravovat samostatně, pak do ní vkládat zeleninu, maso.

12. Solit až hotová jídla, pokud předpis nestanoví jinak.

13. Jídla hned podávat.

14. Všechna čínská jídla připravovat dle předepsaného postupu.

15. Smažit vždy na sádle, pokud recept neurčuje jinak.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme