1 štika
1 lžíce sádla
400 g anglické slaniny
12 brambor, oloupat, nakrájet na plátky
6 rajčat, nakrájet na plátky
3 cibule, nakrájet na plátky
4 bílé papriky, nakrájet na kolečka
2 lžíce sádla
3 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
kmín
pepř
sůl
Štiku ponechat celou, očistit.
Na bocích udělat na štice hlubší zářezy, ty vyplnit silnějšími plátky anglické slaniny.
Štiku posypat uvnitř i vně kmínem, pepřem, solí.
Zbytek slaniny nakrájet na tenké plátky.
Dno pekáče potřít sádlem, posypat kmínem, pepřem, solí.
Do pekáče naskládat střídavě vrstvu brambor a cibule. Vrstvy brambor posypat kmínem, pepřem, solí.
Přidat vrstvu rajčat, na rajčata vrstvu paprik.
Na zeleninu položit štiku hřbetem nahoru, podlít vínem.
Pekáč zakrýt alobalem, dát do trouby rozehřáté na 180°C, dusit cca 35 minut (záleží na velkosti štiky).
Na posledních 10 minut odstranit alobal. Zkusit párátkem, zda jde maso od kosti.
Prezentace: na velkou oválnou mísu dát směs brambor a zeleniny, přelít trochou olivového oleje, na tuto směs položit štiku.
Víno: Müller Thurgau, kabinet.