4 jehněčí kolínka
50 g špeku, nakrájet na klínky
2 lžíce sádla
1 velká mrkev mrkve, drobně nakrájet
2 petržele, drobně nakrájet
1/8 celeru, drobně nakrájet
1 velká cibule, drobně nakrájet
1 lžíce kvalitního rajského protlaku
1 lžička rybízového džemu
4 dcl masového vývaru
4 dcl červeného vína (Svatovavřinecké, Merlot)
100 g kořene petržele
2 bobkové listy
1 lžička tymiánu
6 zrnek pepře
pepř
sůl
Maso v horní části oddělit od kosti v délce cca 4 cm.
Maso opepřit, osolit, prošpikovat.
V kastrolu, rozehřát sádlo, maso prudce osmažit ze všech stran, vyndat na talíř.
Do kastrolu přidat mrkev, petržel, celer, snížit teplotu, smažit 4 minuty, míchat.
Přidat cibuli, smažit 6 minut, míchat.
Přidat džem, protlak, promíchat, přidat víno, tymián, bobkový list, celý pepř, zredukovat o ¼.
Obsah kastrolu přendat do pekáče, přidat maso, 2 dcl vývaru, pekáč zakrýt, vložit do trouby rozehřáté na 150°C péct cca 3 hodiny.
Po 1,5 hodině zkontrolovat, přelít, případně přidat vývar. Přelít ještě dvakrát, případně podlít.
Na posledních 8 minut odkrýt, zvýšit teplotu na 200°C.
Vyjmout pekáč z trouby, maso položit na talíř, přikrýt alobalem.
Obsah pekáče přelít do kastrolu, vyndat bobkový list, celý pepř, šťávu částečně rozmixovat, scedit a propasírovat, dochutit pepřem, solí.
Příloha: šťouchané brambory, bramborová kaše.
Víno: Merlot, Svatovavřinecké.