• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Zahraniční kuchyně

Vytisknout

RÝŽOVÝ NÁKYP

20 dkg rýže
1 l mléka
10 dkg cukru na oslazení rýže
½ lžíce cukru do mléka na vaření rýže
1 lžička cukru na dušení jablek
60 dkg oloupaných jablek bez jadřinců, nakrájet na tenké plátky
2 lžíce třešňové marmelády
3 lžíce mandlových lupínků
nastrouhaná kůra z 1/3 pomeranče
10 dkg změklého másla
4 bílky
máslo na vytření pekáče
strouhanka na vysypání pekáče
¼ lžičky skořice
1 hřebíček
vanilkový cukr na posypání
sůl

Sněhový krém
3 bílky
20 dkg cukru
Z bílků vyšlehat tuhý sníh.
Vmíchat cukr.

Rýži propláchnout vařící vodou.
Do mléka přidat ½ lžíce cukru, špetku soli, přivést k varu, přidat rýži, vařit 6 minut.
Rýži scedit, dát vychladnout.
Z bílků vyšlehat tuhý sníh.
Do menšího kastrolu dát malé množství vody, 1 lžičku cukru, ¼ lžičky skořice, 1 hřebíček
V míse vyšlehat máslo do pěny, přidat žloutky, citrónovou kůru, vanilku, 10 dkg cukru, míchat 10 až 15 minut.
Přidat studenou rýži, mandle, zvolna vmíchat sníh.
Pekáč vytřít máslem, vysypat strouhankou, rozprostřít ½ hmoty, na ní rozložit plátky jablek, středy vyplnit marmeládou, na jablka rozprostřít druhou část hmoty.
V pekáč vložit do trouby rozehřáté na 160°C, péct cca 35 minut, až povrch zčervená.
Pekáč vyndat, potřít sněhovým krém, dát zapéct při 180°C na cca 2 minuty, až povrch krému dostane světlehnědý nádech.
Posypat vanilkovým cukrem.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme