8 větších plátků krůtích prsou,
10 černých oliv
10 zelených oliv
2 lžíce olivového oleje
4 stroužky česneku
4 sušená rajčata, osolit
4 plátky eidamu
1 vejce, rozšlehat
hladká mouka na obalení
strouhanka na obalení
pepř
sůl
stolní olej na smažení (ne olivový)
Do mixeru vložit olivy, olivový olej, česnek, sušená rajčata, rozmixovat.
Krůtí plátky položit mezi fólie, rozklepat.
Plátky opepřit, osolit, 4 plátky potřít rozmixovanou směsí.
Na každý potřený plátek masa položit plátek sýra a překrýt volným plátkem masa, přimáčknout.
Obalit jako řízek: v hladké mouce, rozšlehaném vejci, strouhance.
Smažit cca 3 minuty na každé straně.
Prezentace: na polovinu talíře položit osmažené maso, na druhou polovinu dát porci ratatouille.
Víno: Bzenecká lipka.
Ratatouille
olivový olej na smažení zeleniny
máslo na smažení zeleniny
2 cibule, nakrájet na osminky
1 baklažán, nakrájet na kostičky 3 cm
2 menší cukety, nakrájet na kostičky 2 cm
5 rajčat, nakrájet na osminky
3 papriky, nakrájet na proužky
3 stroužky česneku, nakrájet na plátky
½ lžičky cukru
1 lžíce čerstvé petržele, drobně nakrájet
2 snítky tymiánu
½ lžičky provensálského koření
1 bobkový list
4 kuličky černého pepře
2 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
pepř
sůl
V kastrolu rozpustit kousek másla, 1 lžíci olivového oleje, přidat česnek, když zavoní, odstavit kastrol z plotny.
Každou zeleninu smažit zvlášť, pouze cibuli a rajčata společně.
Na pánvi rozehřát kousek másla, 2 lžíce olivového oleje, přidat lilek, provensálské koření, osmažit, až začne mírně hnědnout, opepřit, osolit, promíchat, vložit do kastrolu.
Na pánvi rozehřát kousek másla, 2 lžíce olivového oleje, přidat cuketu, provensálské koření, osmažit, až začne mírně hnědnout, opepřit, osolit, promíchat, vložit do kastrolu k lilku.
Na pánvi rozehřát kousek másla, 2 lžíce olivového oleje, přidat papriky, provensálské koření, osmažit asi 3 minuty, až začnou mírně měknout, opepřit, osolit, promíchat, vložit do kastrolu k lilku a cuketě.
Na pánvi rozehřát kousek másla, 2 lžíce olivového oleje, přidat cibuli, smažit 3 minuty, přidat rajčata, provensálské koření, smažit, až rajčata začnou mírně měknout, opepřit, osolit, promíchat, vložit do kastrolu k ostatní zelenině.
Kastrol se zeleninou dát na plotnu. Přidat cukr, bobkový list, tymián, celý pepř, víno, dusit 10 minut, dochutit pepřem, solí, vmíchat zelenou petržel.
Je žádoucí, aby ratatouille bylo dostatečně měkké, zde módní al dente neplatí.