1 l horké vody
2 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
krk, srdce, žaludek z balíčku drůbků + konce křídel
1 střední mrkev, drobně nakrájet
1 cibule, drobně nakrájet
střední stonek celere, nakrájet na tenké plátky
1 játra z balíčku drůbků
2 lžíce vypečeného tuku
2 lžíce mouky
1 ½ lžíce másla
25 dkg hub
1 bobkový list
5 zrnek pepře
½ lžičky soli
pepř
Do pekáče položit mřížku, na mřížku položit drůbky, konce křídel, pekáč dát do trouby rozehřáté na 180°C, opékat 10 minut.
Mřížku z pekáče odstranit, drůbky podlít 1 l horké vody, přidat pepř, sůl, vařit na plotně 10 minut.
Celý obsah pekáče přelít do kastrolu.
Do menšího kastrolu dát mouku, krátce opražit, přidat vypečený tuk, 1 minutu míchat, pomalu ředit tekutinou z kastrolu, dobře míchat metlou, aby nevznikly hrudky. Takto zředěnou jíšku nalít do kastrolu k drůbkům.
Na pánvi rozehřát ½ lžíce másla, přidat mrkev, smažit 2 minuty, přidat celer, cibuli, smažit 4 minuty, míchat.
Osmaženou zeleninu přidat do kastrolu k drůbkům, přidat bobkový list, celý pepř, vařit pomalým varem 45 minut, míchat, přidat játra a vařit ještě 15 minut. Mělo by zůstat 8 dcl vývaru.
Maso z drůbků vyndat z kastrolu, drobně nakrájet a játra propasírovat, dát stranou.
V pánvi rozpustit zbytek másla, přidat nakrájené houby a smažit 3 minuty, opepřit, osolit, dát stranou.
Vyjmout pečeného krocana z pekáče.
Pekáč postavit na plotnu, do pekáče nalít 2 dcl bílého vína, výpek provařit, mícháním škrabkou rozpustit usazeniny, slít obsah pekáče do kastrolu s provařenou jíškou.
Odstranit bobkový list, celý pepř, obsah kastrolu rozmixovat.
Do rozmixované omáčky přidat nakrájené maso, osmažené houby a propasírovaná játra, promíchat.
Dochutit pepřem, solí.
Dodatečné suroviny do omáčky:
několik lžic vína nebo brandy, pak je třeba omáčku provařit
½ kelímku smetany ke šlehání