francouzský salát dle receptu dole
majonézový přeliv dle receptu dole
10 vajec, uvařit natvrdo, oloupat
10 plátků dušené šunky, nakrájet na proužky
10 sterilovaných okurek, nakrájet do vějířků
3 sterilované kapií
10 ks olejovek
10 růžiček petrželové natě
Prezentace: na talíře dát porci francouzského salátu, do středu udělat lžící prohlubeň, tam vložit natvrdo vařené vejce, vejce přelít jednou lžící majonézového přelivu, přes přeliv položit proužek kapie a jednu sardinku, na vejce položit růžičku zelené petržele, vedle salátu položit jednu okurku nakrájenou do vějířku.
Víno: sekt; Rulandské šedé, kabinet.
Příloha: bílé pečivo.
Francouzský salát
1 kg brambory, uvařit, nechat vychladnout, oloupat, nakrájet na malé kostičky
2 lžíce majonézy, nebo podle chuti
2 lžíce bílého jogurtu, nebo podle chuti
2 mrkve, uvařit, nakrájet na malé kostičky
kousek celeru (jako větší mrkev), uvařit, nakrájet na malé kostičky
1 menší konzerva sterilovaného hrášku
4 kyselé okurky, nakrájet na malé kostičky
3 jablka, oloupat, nakrájet na malé kostičky, připravit jako poslední a hned vmíchat, aby jablka nezhnědla
1 lžíce worcestrové omáčky
1 necelá kávová lžička cukru
1 lžíce citrónové šťávy
bílý pepř
sůl
Všechny suroviny vložit do mísy, opatrně promíchat, dochutit pepřem, solí, vychladit.
Majonézový přeliv
8 lžic majonézy
2 lžíce mléka
1 lžička octa
1 lžíce studeného aspiku
Všechny suroviny dát do misky, prošlehat.
Poznámka: pro rychlou přípravu postačí majonéza, mléko, ocet.