2 střední cibule, drobně nakrájet
střední mrkev, drobně nakrájet
střední petržel, drobně nakrájet
2 střední stonky celeru, drobně nakrájet
3 stroužky česneku, drobně nakrájet
100 g prosciutta nebo anglické slaniny, drobně nakrájet
400 g mletého hovězího (nebo hovězí kližky dusit v tlakovém hrnci v malém množství vody s kořenovou zeleninou, maso pak roztrhat)
200 g mletého telecího (nebo kousky telecího dusit v tlakovém hrnci v malém množství vody s kořenovou zeleninou, maso pak roztrhat)
200 g mletého vepřového (nebo kousky vepřové plece dusit v tlakovém hrnci v malém množství vody s kořenovou zeleninou, maso pak roztrhat)
120 g kuřecích jater, drobně nakrájet
4 lžíce olivového oleje
4 lžíce másla
1 kg rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
2 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
½ hrnku zakysané tučné smetany
3 dcl hovězího vývaru
špetka muškátového květu
1 lžička provensálského koření
1/2 lžičky tymiánu
5 zrnek pepř
2 bobkové listy
špetka chilli, nebo 1 chilli paprička
1 lžička cukru
pepř
sůl
Postup pro mleté maso.
V kastrolu rozehřát sádlo, mleté maso osmažit, až mírně zhnědne.
Rozehřát máslo, olej, slaninu, přidat kořenovou zeleninu, smažit až změkne, přidat cibuli, česnek, opečené maso.
Přidat víno, míchat, až se víno téměř odpaří.
Přidat rajčata, koření, vydusit šťávu z rajčat.
Přidat polovinu vývaru, dusit 30 minut, míchat, dolévat vývar.
Přidat játra, dusit 15 minut, míchat, dolévat vývar.
Přidat smetanu a provařit.
Postup pro dušené maso z tlakového hrnce.
V kastrolu rozehřát máslo, olej, slaninu, přidat kořenovou zeleninu, smažit až změkne, přidat cibuli, česnek, dušené maso.
Přidat víno a míchat, až se odpaří, přidat procezenou šťávu z dušeného masa.
Přidat rajčata, játra, koření, dusit 15, míchat, podlévat vývarem.
Přidat smetanu a provařit.
Prezentace: do středu talíře dát těstoviny (nejčastěji špagety), na těstoviny přidat porci ragú, posypat parmezánem.
Víno: Cabernet Sauvignon.
Kuřecí játra lze vynechat, ale ta dávají pokrmu zvláštní chuť a do pokrmu tradičně patří.
Boloňské ragú určitě nedělat z baleného mletého masa, je tam samá voda a jsou z toho při vaření cítit chemikálie.