1 kg filetů z kapra, opepřit, osolit
3 kapří hlavy, odstranit žábry
2 l vody
1 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
1 mrkev, nakrájet na nudličky
1 petržel, nakrájet na nudličky
1/8 celeru, nakrájet na nudličky
1 cibule, hrubě nakrájet
1 pórek, hrubě nakrájet
2 bobkové listy
8 zrnek pepře
5 zrnek nového koření
¼ lžičky muškátového květu
1 lžíce zelené petržele, drobně nakrájet
3 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
0,5 dcl smetany na šlehání
2 rohlíky z minulého dne, nakrájet na kostičky, opražit na pánvi
pepř
sůl
Do studené vody dát rybí maso a odřezky, přivést k varu, sbírat pěnu.
Přidat hrubě krájenou cibuli, pórek, bobkový list, celý pepř, nové koření, sůl, vařit 35 minut.
Vývar přecedit, maso obrat, dát stranou na talíř.
Udělat jíšku: do většího kastrolu dát mouku, krátce opražit, přidat 1 lžíci másla, 1 minutu míchat, přidat muškátový květ, zředit vínem, míchat, přidat scezený vývar, vařit 25 minut.
V pánvi rozehřát máslo, přidat na nudličky nakrájenou zeleninu, osmažit, vložit do kastrolu s menším množstvím vody, vařit do změknutí zeleniny, scedit.
V pánvi rozehřát 1 lžíci másla, filety kapra osmažit, maso rozebrat na kousky a spolu s masem z hlavy dát do vývaru, prohřát, přidat smetanu, promíchat.
Přidat vařenou drobně krájenou zeleninu bez vody, ve které se vařila.
Dochutit pepřem, solí.
Prezentace: do talíře dát porci polévky, posypat petrželí, posypat krutony.