• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

ZABÍJAČKOVÝ GULÁŠ

1 kg vepřové krkovice
300 g vepřového laloku
300 g vepřových jater
1 vepřového srdce
1 vepřový jazyk, uvařit, oloupat, odstranit podjazyčí
2 lžíce vepřového sádla
500 g cibule, drobně nakrájet
3 stroužky česneku, rozmačkat
1 lžíce hladké mouky, krátce opražit v menším kastrolku
1½ lžíce sladké papriky
1 lžíce majoránky
1 lžička kmínu
pepř
sůl

Maso, kromě jazyka, nakrájet na kostky 2,5 x 2,5 cm.
Ve větším kastrole rozehřát sádlo, přidat cibuli, kmín, smažit, až začne mírně hnědnout, cca 10 minut, míchat.
Přidat nakrájené maso, 2 minuty míchat, přidat mletou papriku, promíchat.
Podlít scezeným vývarem z jazyka tak, aby maso bylo ze 2/3 v tekutině, případně doplnit horkou vodou.
Dusit do měkka, přidat nakrájený jazyk, prohřát, česnek, dochutit pepřem, solí.
Podle potřeby zahustit malou drobně strouhanou syrovou bramborou, provařit do zhoustnutí.
Přidat promnutou majoránku, promíchat.
Příloha: kynuté knedlíky, chleba.

(Nezahušťovat chlebem, zkazíte chuť guláše.)

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme