1,5 l vody, osolit
0,5 l zeleninového vývaru
800 g rybího ořezu (hlavy bez žáber a očí)
1 menší mrkev, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
1 kus celeru, drobně nakrájet
1 větší cibule, hrubě nakrájet
1 větší cibule, drobně nakrájet
2 lžíce sterilizovaného hrášku
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
120 g zeleného hrášku
¼ lžičky muškátového květu
5 zrnek pepře
1 bobkový list
100 ml smetany ke šlehání
2 vařené brambory, nastrouhat
1 lžíce zelené petržele, drobně nakrájet
2 staré housky, nakrájet na kostičky, opražit
pepř
sůl
V hrnci krátce opražit mouku, přidat máslo, 1 minutu míchat, přidat muškátový květ, zředit zeleninovým vývarem.
Přidat vodu, rybí ořez, hrubě nakrájenou cibuli, pomalu vařit 30 minut.
Vývar scedit, maso obrat, nakrájet, dát stranou.
Do scezeného vývaru, přidat hrášek, brambory, provařit, odstranit z plotny, rozmixovat.
Vmíchat smetanu, dochutit pepřem, solí, přidat maso, petrželovou nať.
Prezentace: porce polévky posypat zelenou petrželí a opraženou houskou.