Tradiční játrové paštiky z vepřového neobsahují játra!
400 g nepříliš libové vepřové plece, nakrájet na plátky vysoké 2 cm
300 g vepřového bůčku bez kůže, nakrájet na plátky vysoké 2 cm
300 g telecího masa, nakrájet na plátky vysoké 2 cm
tenké plátky špeku bez kůže na vyložení formy
50 g špeku bez kůže, nakrájet na kostičky
1 lžička paštikového koření
4 lžíce domácí strouhanky
2 žloutky, rozšlehat
sádlo na smažení
2,5 dcl mléka
pepř
sůl
Paštikové koření - jemně umlít
20 g celého pepře, 10 g nového koření, 5 g bobkového listu, 5 g muškátového oříšku, 5 g sladké paštiky, 5 g hřebíčku
Na pánvi rozehřát sádlo, polovinu vepřového a telecího opepřit, osolit, osmažit z obou stran doměkka. Dát vychladnout.
Syrové maso, vychladlé maso, nakrájet na kostky.
Do mísy dát maso, strouhanku, mléko, promíchat, směs dvakrát umlít na masovém strojku.
Umletou směs dát do mísy, přidat nakrájený špek, žloutky, sůl, paštikové koření, dobře promíchat.
Formu na paštiky vyložit špekem tak, aby plátky přečnívaly.
Formu naplit ze 4/5, zakrýt plátky špeku.
Do většího hrnce dát pařák, na něj postavit formu, hrnec naplnit vodou pod okraj formy.
Vařit 1,5 hodiny při teplotě 85°C.