2 kg filetů ze sumce, nakrájet na kousky 2,5 x 2,5 cm
16 hlaviček žampiónů, oloupat, nakrájet na silnější plátky (nebo stejné objemové množství lesních hub)
0,5 l rybího vývaru
1,5 dcl smetany ke šlehání
2 lžíce sádla
2 cibule, nakrájet na proužky
2 světlezelené papriky (slovenská, maďarská, ne zelená španělská), nakrájet na proužky
4 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, nakrájet na proužky
3 stroužky česneku
1 lžíce mleté papriky
½ lžičky estragonu
½ lžičky saturejky
pepř
sůl
Nakrájené maso opepřit, osolit.
Ve větším kastrolu rozehřát sádlo, přidat cibuli, smažit 2 minuty, míchat, přidat houby, zelené papriky, maso, smažit 3 minuty, opatrně míchat, aby se nepoškodilo maso.
Přidat česnek, když zavoní, přidat mletou papriku, promíchat, přidat rajčata, opepřit, osolit.
Přidat část vývaru, dusit 20 minut, podle potřeby přidávat horký vývar.
Odstavit, přidat estragon, saturejku, smetanu ke šlehání, promíchat, provařit.
Příloha: bílé pečivo.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.