4 vepřové kotlety, vysoké 2,5 cm
½ lžíce sádla
1 lžíce másla
2 stroužky česneku, oloupat
1 lžička tymiánu
1 lžička šalvěje
pepř
sůl
Kotlety na krajích naříznout, aby se nekroutily, opepřit, osolit, posypat tymiánem, šalvějí.
V pánvi rozehřát sádlo, přidat česnek, kotlety smažit 5 minut.
Kotlety otočit, česnek vyndat, do pánve přidat máslo, kotlety smažit 5 minut, často přelévat rozpuštěným máslem.
Kotlety vyndat, dát na talíř, přikrýt alobalem, nechat ležet 7 minut.
Soté
3 červené papriky, nakrájet na proužky
3 šalotky, nakrájet na proužky
2 lžíce cukru
šťáva z 1 citrónu
1 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
pepř
sůl
Na pánvi rozehřát máslo a olej, přidat papriky, cukr, smažit 1 minutu, míchat.
Přidat cibuli, smažit 2 minuty, ochutit pepřem, solí, přidat citrónovou šťávu, promíchat.
Prezentace: do středu talíře položit soté, na soté položit kotletu, přelít výpekem.
Víno: Aurelius, pozdní sběr.