1 kg plece nebo krku, nakrájet na kousky 3 x 3 cm
2 konzervy rajčat, každá 400 g/240 g
750 g brambor, oškrábat, nakrájet na kousky 3 x 3 cm
750 ml drůbežího vývaru
2 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
2 cibule, nakrájet nahrubo
2 mrkve, nakrájet na silnější kolečka
1 řapík celeru, hrubě nakrájet
2 stroužky česneku, drobně nakrájet
120 g sterilovaného hrášku
1 lžička sardelové pasty
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžička tymiánu
½ lžičky šalvěje
2 lžíce vepřového sádla
pepř
sůl
Maso opepřit, osolit.
Ve větším kastrolu rozehřát sádlo, přidat maso, prudce osmažit ze všech stran. Moc nemíchat, aby maso nepustilo šťávu a nezačalo se dusit.
Maso vyndat, položit na talíř, přikrýt alobalem.
Do kastrolu přidat cibuli, mrkev, celer, smažit 4 minuty, míchat, přidat česnek, když zavoní, přidat bílé víno, zcela zredukovat.
Přidat tymián, šalvěj, rajčata, sardelovou pastu, rajčata částečně rozmačkat, promíchat.
Přidat vývar, maso i se šťávou, kterou pustilo, opepřit, osolit, promíchat, dusit 30 minut.
Přidat brambory, dusit, až jsou brambory měkké, podle potřeby podlévat vývarem.
Obsah kastrolu přendat do pekáče, přidat hrášek, promíchat a dát nezakryté do trouby rozehřáté na 180°C, zapékat 20 minut.
Prezentace: jednotlivé porce sypat gremolátou.
Víno: Rulandské modré.
Gremolata
1 hrst zelené petržele, drobně nakrájet
2 stroužky česneku, drobně nakrájet
1 lžička strouhané citrónové kůry
pepř
Petržel, česnek, citrónovou kůru dát do misky, promíchat, mírně opepřit.