• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

JEHNĚČÍ PLEC MARINOVANÁ V CHILLI

1 kg jehněčí plece bez kosti
0,5 l masového vývaru
1 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
2 cibule, hrubě nakrájet
2 mrkve, nakrájet na silnější kolečka
1 lžíce sádla
2 bobkové listy
5 zrnek pepře
sůl

Maso obalit v marinádě, osolit, nechat ležet 12 hodin v ledničce.
V pekáči rozehřát sádlo, maso zprudka osmažit ze všech stran, maso přendat na talíř.
Do pekáče přidat mrkev, cibuli, smažit 5 minut, míchat.
Přidat víno, zcela zredukovat.
Do pekáče přidat vývar, bobkové listy, celý pepř, maso i se šťávou, kterou pustilo.
Dát nezaryté do trouby rozehřáté na 160°C, péct 2,5 hodiny, nebo až je maso měkké, občas přelévat, po 2 hodinách maso otočit. Podle potřeby doplnit horký vývar.
Příloha: šťouchané brambory; tymiánové brambory.
Víno: André.

Marináda
4 stroužky česneku, rozmačkat
2 lžičky provensálského koření
2 lžičky sušené šalvěje
2 lžičky mletého chilli
1 dcl stolního oleje (ne olivový olej)
3 sušené chilli papričky, rozmačkat v hmoždíři
1 lžička cukru

Všechny suroviny dát do mísy, promíchat.

Doporučujeme