Maso
2 kg hovězího zadního
10 dkg špeku, nakrájet na klínky
2 lžičky mletého zázvoru
1 lžíce sádla
pepř
sůl
1. část
1 l hovězího vývaru
1 mrkev, nakrájet na drobné kostičky
1/10 celeru, nakrájet na drobné kostičky
1 petržel, nakrájet na drobné kostičky
1 velká cibule, drobně nakrájet
1 lžička rybízového džemu
2 plátky citrónu
½ lžičky provensálského koření
1 bobkový list
2 lístky šalvěje
½ lžičky tymiánu
2 zrnka jalovce, rozmáčknout
5 zrnek pepře
50 g špeku, drobně nakrájet
Omáčka
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
1 stroužek česneku
¼ cibule
1 malá mrkev, podélně rozpůlit
1 malá petržel, podélně rozpůlit
10 dkg celeru
4 dcl hovězího nebo drůbežího vývaru
4 zrnka pepře
1 bobkový list
1 lžíce smetany
pepř
sůl
Příprava - postup
Maso
Klínky špeku obalit zázvorem a maso prošpikovat, maso opepřit, osolit.
Na pánvi rozehřát sádlo, přidat maso a osmažit ze všech stran.
1. část
1. Na špeku osmažit celer, petržel, mrkev.
2. Do pekáče vložit alobal, na alobal dát sůl, osmaženou zeleninu, a všechny suroviny uvedené v 1. části.
3. Přidat maso, zalít vývarem, péct 1,5 hodiny při 180°C.
4. Z pekáče vyndat maso, šťávu scedit.
Omáčka
V menším kastrolu krátce opražit mouku.
Přidat máslo, míchat 1 minutu, zředit scezeným výpekem a vývarem.
Přidat mrkev, petržel, česnek, cibuli, pepř, bobkový list, vařit 30 minut, případně ředit vývarem na požadovanou hustotu.
Scedit, dochutit pepřem a solí.