1 bažant (perlička, koroptev, divoká kachna, sluka)
4 dcl drůbežího vývaru
špek na prošpikování a obalení
1 mrkev, hrubě nakrájet
1 petržel, hrubě nakrájet
1 celerový stonek, hrubě nakrájet
1 cibule, hrubě nakrájet
2 bobkové listy
6 zrnek pepře
2 lžíce zelené petržele
1 lžička rozmarýnu
pepř
sůl
Zvěřinu opepřit, osolit vně i uvnitř, uvnitř posypat rozmarýnem, zelenou petrželí
Bažanta prošpikovat a obalit plátky špeku (perličku, koroptev, divokou kachnu, sluku obalit plátky špeku)
Na pekáč položit alobal, potřít máslem, posypat pepřem, solí.
Na alobal ploužit nakrájenou mrkev, petržel, celerový stonek, cibuli, bokové listy, celý pepř.
Na zeleninu položit zvěřinu prsíčky nahoru, podlít vývarem.
Pekáč zakrýt, dát trouby rozehřáté na 180°C, péct 1 hodinu, pekáč odkrýt, péct 20 minut.
Zvěřinu vyndat na talíř, zakrýt alobalem, nechat ležet 10 minut.
(Platí pro bažanta; zvěřinu s nižší hmotností péct přiměřeně kratší dobu.)
Šťáva
výpek i se zeleninou
2 dcl červeného vína (Merlot)
1 lžíce másla
Z výpeku odstranit koření a rozmixovat.
Přidat víno, zredukovat na 1/3, odstavit z plotny, vmíchat máslo, dochutit pepřem, solí.